Mi az a batáta?

A batáta, magyarul édesburgonya. Felénk is egyre elterjedtebb, de talán még van, aki nem ismeri. Az alföldi homokos talajon kiválóan lehet termeszteni, sokan termesztik is, tehát valószínű, hogy meghonosodik hamar felénk is. Nem rokona a burgonyának, csak annyiban, hogy neki is a gumóját fogyasztjuk, és szintén Dél-Amerikából származik. A batáta íze leginkább a sütőtökére hasonlít, belseje lehet fehér, narancssárga vagy lila. Elkészítése nagyon sokféle lehet: zöldséglevesekbe kiegészítő elemként, vagy krémlevesnek kiváló. Talán a legegyszerűbb és legfinomabb kevés olajon sütőben megsütve, fűszeresen. 

A batáta egy adagja a napi A-vitamin szükséglet hétszeresét fedezi. Emellett nagyon magas B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin és E-vitamin tartalommal rendelkezik. Kitűnő rostforrás, illetve számottevő mennyiségben találhatóak meg benne a különböző ásványi anyagok. Egy 2008-ban végzett tanulmány szerint a batáta kivonat javítja az inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.