Még mindig vannak sokan, akik az ételallergiát gyerekes hisztinek, úri huncutságnak, esetleg női szeszélynek tartják, pedig lassan hozzá kell szokni ahhoz, hogy az allergia különböző fajtáinak a terjedését kőkemény statisztikai adatok támasztják alá.
"A három legelterjedtebb allergén étel a tej, a tojás és a mogyoró. Az ételallergiás tünetek jelenléte világszerte tapasztalható, tehát nem csak egyik vagy másik földrész sajátja, Új-Zélandtól Indián és Európán át Amerikáig húzódik az elterjedtsége. Szintén statisztikai tény, hogy növekszik az allergiások aránya, az utóbbi évtizedekben megsokszorozódott a számuk. Ott tartunk, hogy szinte a nem allergiások számítanak kivételnek. " - válaszolta kérdésünkre Szabó Lucia dietetikus.
Mik azok a faktorok, amik az allergia kialakulásához vezetnek?
A válasz bizonyos szempontból egyszerű: temérdek feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, amik tele vannak tömve olyan anyagokkal, amiknek a hatásmechanizmusa csak sejthető, és mindig utólag derül ki, hogy károsak: tartósítószerek, stabilizátorok, emulgeálószerek, erjedésgátlók, csomósodásgátlók. Ha a feldolgozott élelmiszerbe nem is kerül ilyen, hát akkor kerül az alapanyagba, hiszen a növényeket számtalan vegyszerrel és műtrágyával kezelik, az állatokat antibiotikumokkal tömik, hogy ne betegedjenek le, ez mind belekerül a húsukba és a tejükbe. A legdurvább gyakorlat, hogy leölt birkából származó fehérjekészítménnyel táplálják a teheneket, hogy napi 30 liter tejet adhassanak. Húsevőt csináltunk a tehénből, csoda-e ha allergiások leszünk a tejétől!? A táplálék mellett az életmódunk is kedvez az allergia kialakulásának: a kevés mozgás, a kevés szabadban töltött idő rontja az anyagcserét és a méregtelenítés hatásfokát. Sokan az anyatejes szoptatás háttérbeszorulását és a tápszerek terjedését vélik látni az allergia gyakoriságának növekedése mögött.
Figyeljünk oda az allergiásokra!
Akármi is áll a háttérben, az allergiás ember, különösen a gyerek nem tehet arról, hogy ételérzékeny. Ha megkérdezi, hogy egyik vagy másik ételben, amit kínálunk neki, van-e tej, vagy tojás, vagy búzaliszt, akkor ne legyintsünk rá, gondolván magunkban, hogy úgyis csak egy keveset raktunk bele. Az érzékenység egy súlyos válfajában az allergiás roham kialakulásához sokszor elég egy morzsányi az adott anyagból. Vegyük komolyan ezeket a helyzeteket, sőt elébe is mehetünk, kérdezzük meg a vendég gyerektől, hogy nem érzékeny-e valamilyen ételre! Az iskolai menzán, étteremben, vagy ételkiszállító cég esetén is az illetékesek kötelesek odafigyelni az allergiások szempontjaira is!
Ahol mindenkire figyelnek...
"Mikor a Pokerfood iskolákba is el kezdett szállítani ebédeket, akkor szembesültünk azzal, hogy mennyi ételallergiás gyerek létezik. Azóta van az étlapunkon tej- és tojásmentes menü, valamint glutén nélküli menü. Ezeket zóna adagokban is elérhetővé tettük, hogy gyerekek számára is optimális mennyiségben rendelhessék a szülők, akik az iskolai étkeztetés keretében nem tudják megoldani gyermekük ebédeltetését, esetleg iskolai szünetben, vagy akkor rendelnek ebédet a gyereküknek, ha az beteg, vagy valamilyen oknál fogva nem megy éppen iskolába. Az is gyakran előfordul, hogy az éppen aktuális iskolai napon olyan ebéd van a menzán, amit a gyerek nem szeret, ilyenkor tőlünk rendelnek ebédet, amit mi az iskolába is szívesen kiszállítunk ingyen." - Kothenz Péter, a Pokerfood ügyvezetője.
Új hozzászólás