Ami kerek és lapos - az lángos...

A lángos a legmagyarabb street food. Egyre népszerűbb világszerte és itthon is reneszánszát éli. De mennyire magyar? A világban számtalan hasonló gyorsétel terjedt el, sőt, a magyar lángosnak sem egy válfaja ismert. 

 

 

Ha a pizzát nem kemencében sütnék, és nem pakolnák tele a tetejét mindenfélével, akkor lángosnak hívnánk. Fordítva: ha a lángost nem olajban sütnék, hanem kemencében, és a tetejére pakolnánk egy kis paradicsomot, meg hagymát, akkor az már pizza lenne. Nem véletlen, hiszen nagyon sok nép körében elterjedt a kenyérsütéskor kimaradt tésztából valamit még készíteni. Vagy direkt kimarkolt a háziasszony egy darab kelt tésztát, kilapította, és a kemence szájához tette sülni, a kenyér elé, hiszen az gyorsabban kisül, mint a nagyméretű kenyér. Aztán hogy pakolt-e rá valami szalonnát, vagy tejfölt, az már a gyerekek ízlésétől is függött, akik örömmel fogyasztották reggelire a frissen kisült … na mit? - lepényt, lángost, langallót, pizzát. Ki hogy nevezte. Az araboknál maga a kenyér ilyen alakú. Nem is ismerik a hatalmasra kelt több kilós kenyeret, csak a lapos, kerek, kemence falához ragasztva kisülő lepénykenyeret. Indiában még kovászt sem tesznek bele, keletlenül, nagyon vékonyra nyújtva sütik mindennapi kenyereiket, ami a csapáti. De biztosan megvan erről a véleményük a mexikóiaknak is, mert hogy szerintük ez nem más, mint tortilla.

A lángos az utóbbi évszázadban elszakadt a kemencétől, és inkább olajban, zsírban sütik, így vált a balatoni strandok és a városi piacok meghatározó illatává az olajban sült lángos illata. A hetvenes-nyolcvanas évek lángosai már nagyon elmentek a túlsütött, textúra nélküli, nagyon olajos tészta irányába, aztán az utóbbi években újra divat a kevésbé barnára sütött, nyilván macerásabb elkészítésű krumplis lángos, ami meg rokonságban van a felvidéki lepcsánkával és az ukrán reszelthagymával egybesütött krumplis lángossal. Ha nagyot akarnánk mondani, akkor azt mondhatnánk, hogy a történelem nem más, mint a lángos története. Egyáltalán miért hívjuk lángosnak? Csak nem a minket hosszú évszázadokon át elnyomó németektől vettük át? Náluk úgy hívják, hogy Flammkuchen, ami ugyanaz, vagyis lángkalács. De biztos már megint, hogy mi vettük át tőlük? Mindegy. A lényeg, hogy a lángos a kreativitás egyik meghatározó terepe a világ népeinek gasztro kultúrájában annak ellenére, hogy nem a legegészségesebb étel. A mai streetfood trendek jegyében sokat fejlődött a lángos az egészségtudatosság terén is - vagyis alkalmazkodott a korszellemhez. Az a tény, hogy feltét kerül rá, és nem olajban sütik ki, hanem újra kemencében, hogy krumplit és más zöldségeket is reszelnek bele, abba az irányba viszi el, hogy felzárkózzon a hamburger mellé, amiből sikerült trendi étel barkácsolni… Sőt már létezik lángosburger is!!