Balatoni gasztroélmények…

2018. augusztus 8.

Saját tapasztalatból mondhatjuk, hogy az idén jól megy a Balaton környéki vendéglátóhelyeknek, de a hivatalos statisztikák is azt mutatják, hogy tele a tó. Ami a legfeltűnőbb azonban az az, hogy elérte a gasztroforradalom a magyar tengert. A minőség tényleg sokat fejlődött, a sok hangzatos duma viszont idegesítő.

 

 

Ha arra jártok, tapasztalni fogjátok, hogy már nincs sima fagylalt a partmenti cukrászdákban, csak és kizárólag "kézműves" fagylalt kapható. Nyilván van valami ideánk arról, hogy a kézműves az jobb, mint a … mi is? A nem kézműves, ipari, gyári, vegyi. Miért is? Mert a nagyanyáink világát idézi, amikor még mindenki tiszta forrásból szerezte be az alapanyagokat, és gondosan, odafigyelve, a szeretetét külön belecsepegtetve kevergette a finomságokat. Nehezen hiszem, hogy ez a személyesség a legkisebb mértékben is megjelenik annál a parti fagyizónál, ahol két hónapon át napi ötezer vendéget szolgálnak ki. De a legjobb mégis az olasz kézműves fagyi volt! Hogyan lehet olasz, ha magyarországi kézműves? A lényeg a divatos hívószavak gátlástalan halmozása. A nyolcvanas években minden jó volt, ami olasz, most meg minden jó, ami kézműves. 


Ha megnézitek a balatoni éttermek toplistáit, akkor ritkán láttok olyan intézményt, ami simán étterem. A leggyakoribb a borbirtok, a gasztroműhely, a gasztrolaboratórium, a gasztroház, a bistro. Betérve az egyik keszthelyi laboratóriumba az egyik barátunk az újragondolt marhapörköltön botránkozik meg: szaftja nincs, az már nem trendi, a mennyiség pedig átalakult minőséggé: a hatalmas tányér közepén virít némi kevéske étel a fine dining jegyében. Mikor megkérdezzük, hogy az organikus marhaburger mitől organikus, akkor azt a választ kapjuk, hogy "Ez a neve…" - lám a pincért még nem érte el a gasztroforradalom, csak a séfet. 
De ne legyünk gonoszok, a minőség valóban egyre jobb, és tényleg sok élményt ígér a Balaton az ételek (és főleg a borok) világában is, de meg kell találni a helyeket, ahol a hangzatos marketing duma mögött tényleg jó a minőség, és nem szemtelenek az árak, sőt olyan is van, hogy nem gurult el a gyógyszer a marketingesnek, mégis jó a kaja. Sikerült Fonyódon találni egy kávézót, ahol tényleg házi süteményt szolgálnak fel a vállalkozó kedvű, nem Párizsból szalasztott asszonyságok.

Új hozzászólás