Azonnal enni?

"Hú de éhes vagyok! Azonnal ennem kell valamit!" "Jó, rendeljünk egy pizzát!" Ezzel a beszélgetéssel naponta találkozhatunk tucatszám egy átlagos munkahelyen, sőt még egy hirdetés szövege is lehetne. Ha hölgyek között zajlik a beszélgetés, akkor talán nem pizzát rendelnek, hanem egy fitness salátát, mutatván, hogy odafigyelnek a kilókra, de a helyzeten nem változtat, melynek lényege, hogy nem előre rendeltek ebédet, hanem akkor jutott eszükbe ebédet rendelni, mikor már éhesek voltak. A szarkasztikusabb stílusú kollégák ilyenkor meg is jegyezhetik, hogy "Tegnap ilyenkor még nem sejtettétek, hogy ma is éhesek lesztek délben?" De a béke kedvéért nem mondják, pedig igazuk van. Ha mégis mondják, akkor a válasz: "Jó, jó, de tegnap még nem tudhattam, hogy mit fogok kívánni ma délben!!" Ez logikusnak tűnik, de a helyzet az, hogy ha fél perc alatt kell kitalálni, hogy mit kívánok éppen most ebédelni, akkor 10-ből 8 ember azt mondja, hogy pizzát, és nem azt, hogy "Baconbe göngyölt harcsát, kapros párolt zöldségekkel!", vagy "Kesudiós mézes kacsát, tejszínes jázminrizzsel!"

Bevallom, mikor az előző mondathoz szofisztikált ételneveket kerestem, akkor nem a fantáziámra hagyatkoztam, hanem a Pokerfood szakácsának a segítségét kértem, pontosabban megnéztem, hogy mit lehet rendelni jövő csütörtökre a Pokerfood honlapján, és sok más izgalmas ételköltemény közül ezt a kettőt választottam ki. Ez nem pizza. Persze pizzából is van sokféle, de attól, hogy Laci kedvence, vagy Roli kedvence, vagy tejfölös, vagy éppen tücskös, attól az még csak pizza…

Jó-jó, szeretjük a pizzát, de van itt más szempont is a változatosságon és az egészségen túl. Hogy egy ételkiszállító cég képes legyen azonnal kiszállítani az ételt, ahhoz rengeteg alapanyagot kell tárolnia folyamatosan, hiszen nem tudhatja, hogy a következő pillanatban nem őrül-e meg a piac, és nem mindenki tőle rendel-e tenger gyümölcsei pizzát. Ezért muszáj tárolni a hűtőben némi polipot meg rákot. Ha viszont senkinek sem jut eszébe polipos pizzát rendelni hónapokon át, akkor a polip megy a kukába. Lehet persze ügyeskedni a hűtéssel meg az áruházba rohangálással, de a statisztikák azt mutatják, és ez a legszomorúbb az egészben, hogy a jóléti társadalmakban a megtermelt élelmiszer harmada a kukába kerül. Ennek nem csak környezetvédelmi, klímavédelmi, de etikai tanulságai is vannak. Arról nem is beszélve, hogy míg az azonnal rendelős helyekről a futár ide-oda rohangálva szállítja ki a rendelést, közben rengeteg üzemanyagot füstölve el feleslegesen, addig az előre rendelős ebédkiszállító gondosan megtervezi az útvonalát, és egy egyszerű matekérettségi szintű feladat megbecsülni, hogy mennyivel rövidebb úton szállít ki ugyanannyi ebédet.

És még egy vonatkozás: korunk gyereket csinál a felnőttekből is. A gyerekek sajátja, hogy nem gondolkodnak előre, és nem tudnak várni, mindent azonnal akarnak. Manapság minden gombnyomásra működik, és ha nem jutunk hozzá valamihez fél másodpercen belül, akkor ki vagyunk borulva. A felnőttség jele némi türelem… Gondolkodjunk előre - legalább másnapig, és rendeljünk ebédet magunknak!

Aktuális étlapunkat megtekintheti ide kattintva >>>