Miért lett ennyire drága az éttermi ebéd?

Jártál mostanában étteremben? Ha igen, biztosan tapasztaltad az árak brutális emelkedését az utóbbi hónapokban. 2022. februárjában a szakértők 20-50%-os áremelkedést prognosztizáltak. Végül ezt sikerült jóval meghaladni. Az áremelkedés elérte néhol a 100%-ot is. Mi lehet ennek a hátterében?

Mi áll az áremelkedés hátterében?
A COVID alatt az éttermek súlyos veszteségeket szenvedtek el, és logikusnak tűnik, hogy ezt próbálják most behozni, de nem ez a fő ok. A lezárások miatt az éttermek elbocsátásokra kényszerültek, és az akkor elvesztett munkaerő már nem hozható vissza könnyen, csakis jelentős fizetésemelések csáberejét kihasználva. A munkaerőhiány égető probléma a vendéglátásban, és a magas munkabérek magas fogyasztói árakat eredményeznek. Aztán jött az orosz-ukrán háború, és ez a szörnyű esemény felverte az energia árát, ami fontos faktor az éttermi árképzésben. Erre rátett egy jókora lapáttal az élelmiszer-alapanyagok árának növekedése is - szintén a háborús helyzetből adódóan. Ez sajnos együtt jár egyfajta hiánnyal is, tehát az egy dolog, hogy magas pl. az étolaj ára, de örüljünk, hogy egyáltalán van! Már egyre nehezebben tudják beszerezni nagy tételben az éttermeket üzemeltetők.

Az éttermi árak természetesen eddig sem voltak alacsonyak. Az étteremnek ki kell gazdálkodnia a bérleti díjat a puccos dizájn minden tartozékával együtt, a pincérek, a szakácsok bérét. Élő zenekar már ritkán szórakoztatja a vendégeket, de régebben a zenészek bére is az ebédből folyt be. Arról nem is beszélve, hogy egy étteremben raktáron kell tartani sok olyan alapanyagot, amely nem biztos, hogy a szavatosság lejártáig elfogy, és akkor az persze veszteségként íródik le. Az éttermi ebéd ára tehát nem csak az ebédről szól.

Kiket érint mindez?
Aki eddig sem engedhette meg magának az étterembe járás luxusát, az biztosan nem most fog belépni ebbe az elit klubba. Akinek az étterembe járás eddig sem kottyant meg, mivel az élelmiszerre szánt büdzsé töredéke volt a havi bevételének, az alig fogja megérezni a negyedével megemelkedett árszínvonalat. Tehát őket sem érinti az ügy. De létezik egy középosztálynak tekinthető réteg, amelynek tagjai  ha nem is minden nap, de hétvégén, vagy havonta néhány alkalommal beültek ebédelni valahová. Ők már kétszer is meg fogják gondolni a jövőben, hogy érdemes-e súlyos 10000-eket otthagyni egy családi ebéd kedvéért. 

Mit lehet tenni? 
A rutinos blogolvasó már biztosan kitalálta, hogy mire akarunk kilyukadni… Hát persze!… Aki igényes ebédet szeretne az éttermi ár töredékéért, rendeljen ebédet a Pokerfoodtól! A választék hasonló, az ínyencek is megtalálják a nekik tetsző fogásokat, és már csak az abroszt kell otthon elővenni, meg az ünnepi étkészletet, és lehet is éttermeset játszani! :)

ÉTLAPUNK MEGTEKINTHETŐ ITT >>>