Mi a curry?

Étel, fűszer vagy növény? Egyáltalán, hogy kell kiejteni? Kari vagy köri? Indiai-e egyáltalán?
Ami biztos, úgy kell kiejteni, hogy kari. Minden más szempontból a curry körül teljes a képzavar. Hiszen egyszerre jelent három dolgot. Egyrészt létezik egy ilyen nevű indiai fűszernövény (Murraya koenigii), létezik egy kari nevű dél-indiai étel, és létezik egy ilyen nevű fűszerkeverék, amit az angolok találtak ki a tipikus indiai ízek megidézésének céljából, és persze ezt a curry nevű fűszerkeveréket kell beletenni a curry-ba. Sőt, néha csak a mártást jelenti a curry, merthogy a curry erős fűszerezésű mártással leöntött hús vagy zöldségdarabokból álló étel. 

Angol curry
Hogy mennyire fordítva sült el India gyarmatosítása a gasztronómia terén, jelzi, hogy manapság a curry a legnemzetibb angol nemzeti étel - legalábbis egy felmérés ezt igazolja. A 17. század közepétől az egzotikus indiai ízek használata egyre hatványozottabban jelent meg az angol konyhában. 1780 táján a londoni étlapokon már elfogadott tételként szerepelt a curry. S nagyjából ezzel egy időben kereskedelmi forgalomban is megjelent a fűszerkeverék Angliában. Az angol konyhában annyira otthonra lelt a curry, hogy Viktória királynő főszakácsának, Francatellinek a modern konyhát taglaló szakácskönyvében is szerepel. Sőt Mrs. Beeton 1861-ben megjelent saját szakácskönyvében már 14 féle curryreceptet tesz közzé. Az angolok saját curry kompozícióval is büszkélkedhetnek. A Chicken tikka masala egy velejéig angol curry. Az eredetileg létező, tandoorban (indiai kemencében) készített chicken tikkát egy kis paradicsomos, fűszeres mártásban kínálják, így válik egy eredeti indiai étel az angolok szívéhez olyan közelálló, hazai fogássá.

Curry por
A curry ízvilága rendkívül változatos, és a curry nevű fűszerkeveréknek is számtalan fajtája létezik, viszont karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei általában: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika.
Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző karis-aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe. A különféle fűszerkeverékeket maszalának nevezik, az illatos, aromás fűszerkeveréket pedig garam maszalának hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek.

A gyógyító kurkuma
Nem árt tudni a curry egyik állandó alapanyagáról, a kurkumáról, hogy nagyon erős gyulladáscsökkentő, és bizony a rák kialakulását is fékezi, elsősorban a végbélrákét, de egy sor más betegség kialakulását is gátolja, mint például a szívinfarktus, depresszió, Alzheimer-kór és általában a sejtek öregedését is.