Lehet, hogy gluténérzékeny vagy te is?

Egyre többfajta étrend jön divatba. Húsmentes, gluténmentes, paleo, reform, bio. Ezek jelentős részét az jellemzi, hogy követői tartózkodnak bizonyos ételek vagy alapanyagok fogyasztásától. Mennyire tekinthetők ezek hóbortnak, és mennyiben tekinthetők előremutató kezdeményezéseknek, vagy esetleg szükségszerű diétának? Cikksorozatunkban ezt vesszük górcső alá. Ezeket megismerni nem csak azoknak fontos, akik követik az adott diétát, hanem főleg azoknak, akik nem, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy különleges étrendű embernek kell főzz, és nem árt, ha érted, mi van a háttérben!

Lehet, hogy gluténérzékeny vagy te is?

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, melynek során a szervezet számos szerve sérülhet, kiváltója pedig a gabonákban található sikérfehérje, a glutén. A gluténérzékenység azért alattomos fajtája a különböző táplálék intoleranciáknak, mert a tünetei nagyon sokfélék lehetnek, ezért sokszor észre sem veszi az ember, hogy gluténérzékeny. Szép lassan hozzászokik a tünetekhez, hiszen nem tudja beazonosítani, hogy mi okozhatja ezeket, közben egészségi állapota szép lassan romlik, pedig a szenvedés megszüntethető lenne pusztán azzal, hogy az ember kerüli a gluténtartalmú gabonákat. Egyes dietetikusok szerint a nem gluténérzékenyek emésztőrendszerét is megterheli a glutén, ezért érdemes időnként gluténmentes diétát tartani, vagy teljesen elhagyni. Főleg negyven felett...

 

Mik a tünetei?

A gluténérzékenység jele lehet: gyakori hasfájás, hasmenés, puffadás, hányinger, emésztetlen széklet, másodlagos érzékenység tejre vagy cukorbetegség. Visszatérő száj- vagy bőrbetegségek, soványság, levertség, hiánybetegségek, gyerekeknél lassú növekedés, májproblémák, pajzsmirigy-problémák. Látszik tehát, hogy nagyon széles a spektrum, ezért csak laboratóriumi vizsgálattal lehet egyértelműsíteni, hogy valaki gluténérzékeny-e, vagy sem. Ezért orvoshoz kell fordulni, ha felmerül a gyanú.

 

Hogyan lehet együttélni vele?

A gluténérzékenység tünetei visszaszorulnak, ha abbahagyjuk vagy enyhébb esetekben csökkentjük a gluténbevitelt, és még nem alakultak ki súlyos szövődmények. Manapság már nagyon sok olyan liszt, pékáru, keksz kapható, amiben jól helyettesítik a gabonákat más alapanyagokkal (kukorica, hajdina, köles, amaránt), és főzni is lehet gluténmentesen. Legyünk tehát toleránsak a gluténérzékenyekkel, ne gondoljuk azt, hogy csak divathóbortból tartanak diétát, és főleg ne füllentsünk nekik az egyes ételek alapanyagait illetően, hiszen komoly problémákat okozhatunk nekik.

A Pokerfood étlapján található gluténmentes menü is! Ha bármilyen okból ilyen diétán vagy, bátran próbáld ki!