Dili/nem dili? A paleo-étrendről…

2017. április 6.

Egyre többfajta étrend jön divatba. Húsmentes, gluténmentes, paleo, reform, bio. Ezek jelentős részét az jellemzi, hogy követői tartózkodnak bizonyos ételek vagy alapanyagok fogyasztásától. Mennyire tekinthetők ezek hóbortnak, és mennyiben tekinthetők előremutató kezdeményezéseknek, vagy esetleg szükségszerű diétának? Cikksorozatunkban ezt vesszük górcső alá. Ezeket megismerni nem csak azoknak fontos, akik követik az adott diétát, hanem főleg azoknak, akik nem, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy különleges étrendű embernek kell főzz, és nem árt, ha érted, mi van a háttérben!

A paleo étrend egészen komoly történelemfilozófiai kérdéseket vet föl. Honnan tudjuk mi egyáltalán, hogy mit ettek az őseink? És ha tudjuk is, muszáj-e nekünk őket utánozni? Hiszen annyi évszázad, sőt évezred telt el az ember megjelenése óta, nem lehet, hogy igazodni kell a jelenhez a táplálkozás terén is? Egyáltalán: biztosan helyes-e az az ősemberkép, amit az iskola sulykol belénk, hogy őseink barlangokban éltek, piszkosak voltak, és bunkósbottal hadonászva zavarták el a rivális hordák tagjait, akik a túl kevés barlang miatt ólálkodtak folyton a boldog barlangtulajdonosok körül. Nem lehet, hogy őseink fehér szőttesekben jártak, fényt ettek, és jó viszonyt ápoltak a környező bolygók hasonlóan fennkölt lakóival? A viccet félretéve: az biztos, hogy a mai ember étrendjébe belekerült sok olyan alapanyag, amit őseink nem ettek, és ha genetikánk nem szokott hozzá ezekhez az anyagokhoz, akkor az problémát okozhat nekünk.

Mi a paleo?

A paleo étrend ahhoz a kőkori időszakhoz kíván visszanyúlni, amikor még nem volt mezőgazdaság, és eleink azokat a növényi és állati eredetű eledeleket fogyasztották, amiket szinte készen találtak a természetben. Elsősorban gyümölcsök, zöldségek, tojás, hús. Ez egy olyan hosszú időszaka volt az ember történetének, hogy biztosan volt időnk genetikailag alkalmazkodni a fellelhető táplálékokhoz, viszont a mezőgazdaság és az ipar által létrehozott alapanyagok annyira a közelmúlt termékei, hogy állandó a bizonytalanság, tolerálja-e ezeket a szervezetünk vagy sem. Amit szinte biztosan nem fogyasztottak őseink, az a gabona, a főzést igénylő növények (pl. hüvelyesek) és a feldolgozott, finomított élelmiszerek. A tej kapcsán a paleo étrend annyi engedményt tesz, hogy a keményebb sajtokat engedi, de a nyers tejet pl. nem. A mai szénhidrátdús étrenddel szemben a fehérjében gazdagabb étrendet támogatja. Kétségtelen, hogy a sok szénhidrát végül zsírként lerakódva túlsúlyossághoz és egyéb betegségekhez vezet, viszont a paleolit táplálkozás ellenzői azt vallják, hogy az emberi faj nem juthatott volna el arra a technikai fejlettségre, ahol most tart, ha nem fogyasztottunk volna sok szénhidrátot, hiszen az ember nagyméretű agya sok energiát igényel.

Ne ítélkezz!

Természetesen a legtöbb speciális étrend komoly vitákat szokott kiváltani pro és kontra egyaránt, főleg akkor, ha meggyőződésből követi azt valaki, és nem csak kényszerűségből, mondjuk egy allergia miatt. Semmiképpen sem szerencsés valakivel körömszakadtunkig vitatkozni a meggyőződése ellen. Persze finom szellemi csörtéket le lehet játszani, de nem szabad megsérteni senkit a táplálkozási szokásai miatt, főleg akkor nem, ha tudatosan próbál odafigyelni az egészségére. Ha valaki valamilyen (nem szélsőséges) diétát folytat, akkor az biztosan jobb, mint a mindenevés, mert tudatosabb. És a tudatosság mindig valamilyen korlátozással jár. Tiszteljük ezeket a határokat!!

A Pokerfood étlapján található paleo menü is! Ha bármilyen okból ilyen diétán vagy, bátran próbáld ki!

 

Új hozzászólás