Vega-e vagy?

2017. május 9.

 

A Pokerfood étlapján található vega menü is! Ha bármilyen okból ilyen diétán vagy, bátran próbáld ki!

 

Egyre többfajta étrend jön divatba. Húsmentes, gluténmentes, paleo, reform, bio. Ezek jelentős részét az jellemzi, hogy követői tartózkodnak bizonyos ételek vagy alapanyagok fogyasztásától. Mennyire tekinthetők ezek hóbortnak, és mennyiben tekinthetők előremutató kezdeményezéseknek, vagy esetleg szükségszerű diétának? Cikksorozatunkban ezt vesszük górcső alá. Ezeket megismerni nem csak azoknak fontos, akik követik az adott diétát, hanem főleg azoknak, akik nem, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egy különleges étrendű embernek kell főzz, és nem árt, ha érted, mi van a háttérben!

Vegetáriánusnak lenni nem teljesen újkeletű táplálkozási hóbort. Nagyon sok vallás és szellemi mozgalom javasolta követőinek a húsmentes táplálkozást folyamatosan vagy legalább ideiglenesen. Buddhisták, hinduk, püthagoreusok soha nem ettek húst, a keresztények böjt idején, a muszlimok, zsidók pedig legalább disznóhúst nem.

 

Teljesértékű táplálkozás-e?

Manapság egyetértenek abban a dietetikusok, hogy a sok állati zsír és fehérje növeli a különböző szív és érrendszeri betegségek és néhány rák fajta kockázatát is. A vegetáriánusok legtöbbje a mai nyugati világban egészségügyi megfontolásokat szem előtt  tartva lép erre az útra. Az egyszerű földi halandó viszont ragaszkodik a jól megszokott ízekhez, ezért vagy nemet mond az egészséges táplálkozás irányelveire, vagy még ideológiát is gyárt hozzá. Az a közkeletű képzet, hogy hús nélkül kórosan kevés fehérje jut a szervezetünkbe, ezért satnyák, gyengék leszünk, nem állja meg a helyét. A fehérjebevitelnek, azon belül az állati fehérjék bevitelének is csak az egyik lehetséges forrása a hús. Ezen kívül számtalan forrásból juthatunk fehérjékhez, növényi és állati eredetűekhez egyaránt: hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök is ellátnak minket a szükséges aminosavakkal, amik a fehérjék alkotóelemei - persze csak akkor, ha elég változatosan és tudatosan étkezünk. Állati fehérjék bevitelére a vegetáriánusoknak is van lehetőségük, ha nem vegán étrenden - teljesen növényi eredetű étrenden - élnek, mert tejtermékeket vagy még megengedőbb esetben tojást is fogyasztanak.

Fenntarthatóság

Bizony addig kell húsevőnek lenni, amíg lehet! Néhány évtizeden belül a Föld nem lesz képes ennyi húsevőt ellátni. Pontosabban: ugyanennyit lesz képes ellátni, csak mi sokkal többen leszünk. A Föld népességének nagyobbik hányada már most sem eszik húst, mert nem engedheti meg magának. És bolygónk sem tudná lehetővé tenni, mert bizony a hús megtermeléséhez legalább 10-szer akkora földterület és vízmennyiség szükséges, mint ugyanannyi tápértéket hordozó növényi élelem előállításához. Logikus, mert miért etessük meg a sertésekkel a sok-sok megtermelt kukoricát, ha mi magunk is megélhetünk a kukoricán? Most még megtehetjük, hogy kiírtjuk az esőerdőket, hogy a helyükön tehenet tenyésszünk a hamburgerbe, de eljön az idő, amikor már nem lesz mit letarolni…

Pro és kontra

Sokan azért lesznek vegetáriánusok, mert az erőszakmentesség filozófiáját vallják, és nem szeretnének ártani olyan élőlényeknek, amik (akik?) bizonyos szempontból nagyon hasonlatosak hozzánk. Általában erre szokott jönni a válasz, hotgy a sárgarépát nem sajnálod? Mit lehet erre mondani? De! Vagy nem? Valamit enni kell! Mindenesetre mindenki meghúzza valahol a határt: vagy a sárgarépánál, vagy a cuki tekintetű kisbáránynál, esetleg a buta tekintetű tyúknál, ami viszont nem tehet arról, hogy buta a tekintete…

Ami biztos: tiszteletben kell tartani a másik ember táplálkozási szokásait, és nem szabad gúny, viccelődés tárgyává tenni, mert még mindig jobb egy fura, de tudatosságra törekvő hozzáállás, mint egy olyan, ami nem törődik se saját magával, se a környezetével, se a másik élőlénnyel, és azt mondja, hogy bármit megeszek, amit elém tesznek...

Új hozzászólás