Bajai, vagy szögedi? - A nagy halászlé háború

 

Az utóbbi időben sem csitul a vita, hogy melyik a jobb: a szegedi vagy a bajai halászlé? A vitában való kellően vehemens részvétel a lokálpatrióta identitás fontos tápláléka. A vita másik megközelítése úgy hangzik: melyik az eredeti? 

Aki nem tudná, két ponton át húzódik a szakadék a két világnézet között: az egyik, hogy a szegedi halászlé készítésekor először apró halból alaplevet főznek, ezt átpaszírozzák, így a végeredmény sűrűbb, testesebb, míg a bajai hígabb. Bocsánat: kevésbé sűrű. A másik különbség, hogy a bajait gyufatésztával fogyasztják, ami szeged környékén főbűnnek számít. 

Tiszai halásztanya 1917-ben. A Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményéből.

Melyik az eredeti?

Ebben a háborúban komoly csatavesztést könyvelhettek el nemrég a szegediek, mivel egyre valószínűbb, hogy eredetiség kérdésében nem állunk jól. Egyre több régi recept és feljegyzés kerül elő arról, hogy a tiszai halászok sem bajlódtak az alaplével, mikor halászlevet főztek, ők is az egyszerűbb recept metódusát követték, mikor a parton a bográcsban Tisza-vízben halászlét főztek. Még az is lehet, hogy titokban tésztát is tettek bele, de erre szerencsére nincs bizonyíték. Az alaplé száz-százhúsz éve jöhetett divatba a délvidéki kisvendéglők elszaporodásakor. 

Szépíti a képet, hogy a tiszai halászok eredetileg kevesebb vízben, tehát sűrűbbre főzték a halászlét, így nem volt éles a határ halpaprikás és halászlé között.

 

Melyik a finomabb?

Szerencsére nem köti a szegedieket a hagyomány. A dolgot úgy is felfoghatjuk, hogy az élelmes szegedi nép sikeresen épített ősei örökségére, és a biztos alapokon továbbfejlesztette a receptet, egy olyan ételt hozott létre, ami az eredetinél is finomabb, míg a bajaiak erről a lépésről lemaradtak. Mi sem igazolja jobban az újítás létjogosultságát, mint a végeredmény, vagyis a mai tiszai halászlé, ami tartalmasabb, és izgalmasabb, mint dunai vetélytársa. Legalábbis a szegediek szerint.

 

Miért karácsonyi étel a hal?

Nem véletlenül karácsony előtt foglalkozunk ezzel a kérdéssel, hiszen nem csak Szegeden és Baján, de országszerte tartja magát a szokás, hogy karácsony este halat, azon belül is elsősorban halászlét fogyasztunk. Ennek oka, hogy a Középkor óta a Márton-naptól karácsonyig tartó bő egy hónap böjti időszak volt, ilyenkor tartózkodtak a húsevéstől, a hal viszont böjti ételnek számított, fogyasztása nem volt tilos. Ezt a hosszú böjti időszakot a vallásos emberek jelentős része nem tartotta szigorúan, de az utolsó héten, vagy az utolsó napon legalább odafigyelt rá.

 

Hol rendelhetünk halászlét Szegeden karácsonyra?

A mostani - nem csak böjtös, de karanténos - időben nem lesz könnyű halászlét varázsolni az asztalra. Természetesen aki tud főzni, és van rá ideje, az megteheti, hogy főz, de a többség manapság inkább rendeli valahonnan az ehhez hasonló, nem könnyen elkészíthető ételeket. Az ismertebb halászcsárdák természetesen fogadnak rendeléseket, de házhozszállítással nem foglalkoznak. Az ételkiszállító cégek viszont elsősorban azokra az ételekre specializálódtak, amelyek könnyen szállíthatók, és ebbe a szórásba valahogy nem került bele a halászlé. De mégsem ehetünk pizzát karácsony este!!

 

A Pokerfood oldalán rendelhet karácsonyra halászlevet! Ingyen házhoz is szállítjuk saját autentikus, tiszai stílusú halászlénket december 23-án. Megrendelhető az 52. heti megrendelőlapon: >>> KATT IDE!