Dödölle, gomba, gesztenye - őrségi ízek

Ha jártál már ősszel az Őrségben, vagy az ország másik világvége vidékén, a Göcsejben, akkor tudod, hogy ez a táj ősszel igazán az, ami. És a táj jellege igazán az ottani ételek ízében mutatkozik meg. A délnyugati végek az ország legerdősebb tájai közé tartoznak, és a sok csapadék miatt jól érzi magát a gomba. A helyiek rendszeresen gombásznak, ismerik is a gombafajtákat, és a helyi éttermek kínálatából nem hiányozhat a gombaleves.

A másik jellegzetes őrségi étel a dödölle. Nagyon furán hangzik, máshol ganca, vagy gánica néven ismerik, rokona a núdli. Krumplimasszából és lisztből kell összegyúrni, majd hagymás vagy szalonnás zsírban kisütni, tejföllel tálalni. Igaz, hogy régen a szegények eledele volt, de a napjainkban zajló gasztroreneszánsz újra felkapta és hungarikumként kezelik a menő éttermek is.

A harmadik tipikus vasi-zalai íz a gesztenye. A szelídgesztenye fája jól érzi magát a nedves, enyhe déli domboldalakon. Termését sütik, vagy főzés után masszát készítenek belőle. Őszi estéket ünnepivé varázsolja a gesztenyesütés rítusa.

Természetesen nem csak az ország másik felén találhatod meg a tipikus őrségi konyha ízeit. Keresd étlapunkon a gombalevest, gombaragut, dödöllét és a gesztenyéből készült ételeket!