Főzelékek reneszánsza

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy étteremben semmi másra nem vágyott jobban, mint egy főzelékre, valami feltéttel, de az étlapon nem szerepelt ilyesmi, csak csupa kifinomult, bonyolult, úri étel. Miért ne lehetne a főzelék teljes jogú tagja akármilyen puccos étterem repertoárjának?

 

 

A főzelék tipikusan magyar étel, noha nyilván más nemzetek is készítenek hasonló fogásokat. Az angolok és a franciák sok vajat, vagy akár tejszínt kevernek párolt, főtt zöldségbe, a lengyelek bő vajban oldott zsemlemorzsával locsolják meg, a belgák pirított szalonnával és sajttal keverik, az indiaiak szabdzsija pedig gazdagon fűszerezett, többféle zöldségből készült főzelék. 

A főzelékek kiváló rost, vitamin és ásványi anyag források. Természetesen nem az energia és a fehérje tartalmuk miatt fogyasztjuk őket, viszont így a fogyókúrázók is bátran teleehetik magukat a főzelékfélékkel. Mivel főtt, párolt formában tartalmazzák a zöldséget, ezért könnyebben emészthetők, mint a nyers, vagy csak alig hőkezelt alapanyagok, emiatt gyomorkímélő fogásnak számítanak, és mivel állaguk homogénebb mint mondjuk egy leves, ezért a gyerekek könnyebben megbarátkoznak velük. 

A főzelékeket nem csak beltartalmi értékeik miatt szeretjük, hanem mert sokunknak a nagymamánk konyháját idézik, ahol gyakorta szerepelt az étlapon. Mások viszont lehet, hogy az iskolai menzáról gyűjtöttek rossz tapasztalatokat a főzelékekkel kapcsolatban, és ezért idegenkednek tőlük, és talán ezért is nem szerepel sok főzelék az igényesebb éttermek étlapjain. Pedig sok étterem ismerte föl azt, hogy az emberekben igenis van igény a jóféle főzelékekre, és kicsit újragondolva a sokszázéves recepteket, sikerült egyszerű de nagyszerű fogásokat komponálniuk. Sőt, kifejezetten főzelékekre specializálódott helyek is előfordulnak már.

A Pokerfood megrendelői számára - egy nemrég készített felmérés alapján legalábbis ez derül ki - toplistás étel a főzelék valamilyen jóféle feltéttel, vagy akár csak egy főtt tojással, mivel nem csak hogy gyakran rendelik ezt a fajta ebédet, de kérik is, hogy bővítsük a választékot. Ezért szerepel minden nap legalább kétféle főzelék feltéttel az étlapunkon.