Fűszeres Pokerfood /Gondolatok a lestyánról/

Még ma is gyakran hallunk olyan reklámokat, melyek azt mondják, hogy "vegye be ezt-és-ezt a gyógyszert, ha nehéz, fűszeres ételeket fogyasztott, és elmúlnak a panaszai"... Hogy is van ez a fűszeres ételekkel? Gyomorpanaszokat okoznak? Itt valami nem stimmel!

A fűszereket évezredek óta éppen gyógyhatásuk miatt tették az ételbe, és ha nagy volt a baj, akkor a fűszereket nagyobb koncentrációban külön gyógyteaként főzték meg, tehát nincs éles határ fűszer és gyógyszer között. A reklámban említett képzavar talán abból fakad, hogy az elmúlt szűk száz évben a magyar konyha elfelejtett jónéhány fűszert, melyet azelőtt ki tudja mióta használt, és maradt a só-bors-paprika szentháromság, melyből a só nem is fűszer, a bors valóban okozhat problémákat, a paprika meg néha méregerős, és ezért nem teljesen ártalmatlan, de valóban tekinthetjük fűszernek, mivel számtalan előnyös hatása van az erősebb fajtáknak is.

Fűszernek számít jónéhány olyan növényi alapanyag, mely ránézésre nem "fű" alakú, tehát ide tartozik a fokhagyma, a zeller, a gyömbér, stb. Ezek közül sokat "csak" az íze miatt teszünk bele az ételbe, és nem biztos, hogy tudatosak vagyunk élettani hatásaival, de ezzel nincs baj. Nem lehet úgy ételt készíteni, mint egy orvosi diagnózist, majd patikamérlegen kimérni az összetevők arányát. A gasztronómiához hozzátartozik az intuíció nem csak a szakács, de a vendég részéről is. Aki sokféle fűszert kóstolt már, az ösztönösen tudja, hogy mikor melyikre van szüksége, és ennek megfelelően választ magának ételt az étlapról, vagy megy ki a kertbe, és szed magának néhány csokor fűszert a főzéshez vagy a gyógyteához. Vagy ami még jobb: aki teheti, olyan helyen él, ahol reggeli vagy esti sétája során csak úgy találomra szed gyógynövényeket a réten vagy az erdőszélen, és rábízza magát a természet gondoskodására, mert hiszi, hogy úgyis olyan gyógynövények teremnek lakóhelye mellett, melyekre neki éppen akkor szüksége van. 

Reméljük, így van!

Ez persze nem jelenti azt, hogy aki szakmaként űzi a gyógyítást (vagy ami ugyanaz: a főzést), annak nem kell ismerni a fűszernövények hatását külön-külön. Ha a Pokerfood étlapját böngésszük, akkor számos fűszer nevét fedezhetjük fel az ételnevekben, és persze számos olyan fűszert is használnak szakácsaink, melyet csak az ételbe tesznek bele, de az étlapba nem. A lestyán nem sok ebédkiszállító cég étlapján jelenik meg, nálunk viszont igen! Igazából az egész cikk ötletét a lestyános sertésraguleves adta, mely augusztus 1-én lesz étlapon. 

 

Mi is az a lestyán? 

Petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. A rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került hozzánk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban  visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a csombor mellett. Vesekő, vesehomok kihajtására, ödémák megszüntetésére jó, kiváló vizelethajtó. Ha gyakran van gyomorégésünk, legyen otthon lestyán. Serkenti az emésztést, de kismamák ne fogyasszák! A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, jól harmonizál a zöldborsóval.

A levélnyelet fűszerezve, sózva is használhatjuk, hasonlóan a zellerszárhoz. Az intenzív ízű meghámozott lestyángyökeret is dobhatjuk levesekbe, de reszelhetjük salátákba is. Az oroszok a lestyán gyökeréből lekvárt főznek, és cukrozva is elteszik télire. A lestyán magjából tehetünk a kenyértésztába, ízesíthetünk vele házi sajtokat, de különleges lestyánpálinkát is készíthetünk, ha lestyánmagot semleges pálinkába áztatunk néhány napra.

forrás: mindmegette.hu