A nyári melegben a rossz döntések a táplálkozás terén nem csupán kellemetlen ízélményeket, de akár egészségünkre nézve veszélyes helyzeteket is teremthetnek. Összeszedtük, mire érdemes figyelni.
1) Senkit nem fog meglepni, hogy az első szabály a folyadékbevitelre vonatkozik. A verejtékezés miatt fokozott mennyiségben van szüksége folyadékra a szervezetünknek nyári melegben. Teljesen káros az a hozzáállás, hogy ha valaki kellemetlennek találja az izzadást, és ezért inkább kevesebb folyadékot fogyaszt. Az izzadást ezzel nem fogja elkerülni, viszont a szervezete vízháztartását felborítja, és a kiszáradást kockáztatja.
2) A verejtékezéssel - hogy hűtse magát - nem csak vizet veszít a szervezet, de ásványi anyagokat is. Ezért ilyenkor jobb magas ásványi anyag tartalmú ásványvizet inni, de a gyümölcsök is tartalmaznak mindenféle ásványi anyagokat, melyeket így pótolni tudunk. Az ételt sem baj, ha kicsit jobban sózzuk a nyári melegben.
3) Kerüljük a nehéz, fűszeres, zsíros ételeket! Az ember amúgy sem kívánja ezeket a nagy melegben, de nem csak magas kalóriatartalmuk miatt okoznak problémát. Arra ritkán gondolunk, hogy az ételek első körben megterhelik a szervezetünket, hiszen azokat meg kell emészteni, és csak utána biztosítanak számunkra energiát. Ahogy nem szeretünk futni a 40 fokban, úgy emészteni sem, mivel az ugyanúgy terhelés, mint a futás.
4) Bizonyos anyagok, mint az alkohol és a koffein, vizet vonnak el a sejtjeinktől, miközben feldolgozza őket a szervezetünk, ezért mikor amúgy is vízhiányban szenved a testünk, komoly kockázata van az alkoholos italok fogyasztásának, és a kávézásnak. Akármennyire is jól esik ilyenkor egy hideg sör, vagy egy fröccs, a vízpótlásra nem ezek az italok a legalkalmasabbak.
5) A nyári melegben minden étel gyorsabban romlik. Fokozottan oda kell figyelni a tárolásra, a hűtésre. Lehetőleg kerüljük ilyenkor a tejes, húsos ételeket, mivel ha azokban elindul valamilyen romlási folyamat, akkor annak csúnya vége szokott lenni. Semmiképpen se fagyasszunk vissza egyszer már kiengedett fagyasztott élelmiszert! A gyümölcsök tisztaságára is érdemes fokozottan odafigyelni. Azokat is mossuk meg fogyasztás előtt!
6) Nem a meleg, hanem az ilyenkor erős napsugárzás miatt fokozottan ki vagyunk téve a leégésnek. A leégés ellen természetesen napvédő krémekkel szoktunk védekezni, ám a táplálkozás sem utolsó szempont ebben a tekintetben. Nagymértékben tudjuk segíteni a megfelelő táplálkozással a napfénynek kitett bőr védelmét. A magas béta-karotin és egyéb antioxidáns tartalmú ételek (főleg gyümölcsök és nyers zöldségek) fogyasztása segít az UV-sugárzás hatására keletkező káros szabadgyökök feldolgozásában.
Tekintse meg étlapunkat, és válasszon egy egészséges ebédet magának akár már holnapra! >>>