Karácsonyi almatorta recept


 

Mi mást adhatna ajándékba egy ebédszállító cég karácsonyra, mint receptet? Fogadjátok szeretettel! Próbáljátok ki az ünnepek alatt! Miért ezt a receptet választottuk? Mert nagyon egyszerű, gyors, egészséges és mégis hamisítatlan karácsonyi hangulata van. 

Az almatorta ideális délutáni sütemény kávéhoz vagy teához. De önmagában is megállja a helyét, ha egy kicsit tuningolod valamilyen krémmel, tejszínhabbal, vagy lekvárral. Ha az általunk megosztott receptnél maradsz, akkor tejérzékenyek is fogyaszthatják, hiszen vaj helyett olaj van benne, amitől a tészta ráadásul még selymesebb is lesz. 

Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg darált dió vagy mandula
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj 
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (opcionális)
4 egész tojás
1,5 dl semleges ízű olaj (semmiképpen sem olíva)
20 dkg nádcukor
4 db zöldalma lereszelve - kiegészíthetjük sárgarépával, sőt sütőtökkel is
10 dkg aszalt gyümölcs: datolya, mazsola vagy ki mit szeret
csipetnyi só
kevés zsiradék a tortaforma kikenéséhez 

Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk, lereszeljük, és enyhén kinyomkodjuk. A tésztia többi hozzávalóját összekeverjük, először a lisztet, a sütőport és a fahéjat. Felkeverjük az egész tojást a sóval, a cukorral, majd elkeverjük a liszttel és az olajjal. Hozzáadjuk az almát és az aszalt gyümölcsöket. A bekevert tésztát kb. 26 cm-es kikent és belisztezett tortaformába vagy kuglófsütőbe öntjük, a tetejét vékony almaszeletekkel díszíthetjük, ha szeretnénk, de aki a homogénebb sütiket szereti, el is hagyhatja. Végül előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütjük. 

Jó étvágyat, és kellemes ünnepeket kívánunk a karácsonyi almatortához!