Mákos gubáért börtön?

A mák az egyik legmagyarabb étel-alapanyag. Nemzeti ételünknek tekintjük a mákos bejglit, noha az osztrák, a pozsonyi kiflit, noha az csehszlovák, és a mákos gubát, no az tényleg magyar. Persze nem kell hogy zavarjanak minket a statisztikák, ha nemzeti identitásépítésről van szó - komolyan! - a tudat a fontos. A statisztikák szerint csak másodikak vagyunk mákfogyasztásban Európában, megelőznek minket a csehek. Vizsont máshol valóban nem elterjedt ez az ételalapanyag, ezért sok a félreértés, sőt, még börtön is járhat egy szép adag mákos guba elfogyasztásáért.

A mákkal kapcsolatban fellángoltak a viták az Unióhoz való csatlakozásunkkor, hogy be fogják-e tiltani Magyarországon a mák forgalmazását a szigorú eu-s szabályozás miatt, merthogy a mák opiátokat tartalmaz. Az opiátokból készítik az ópiumot, abból meg a heroint, de a máktea is működőképes drog.

Ebből annyi bizonyult igaznak, hogy a mák fogyasztásra használt magja valóban tartalmaz opiátokat, de csak elenyésző mennyiségben, a gyógyszerészet és drogbiznisz alapanyagnak a megfelelő mákfajta nyers és kevésbé nyers gubóját használja fel. Szintén magyar vonatkozású tény, hogy a száraz mákgubóból Kabay Jánosnak sikerült először gazdaságosan előállítani a morfint a 30-as évek elején, ő alapította az Alkaloida gyógyszergyárat.

A mák magja tehát tartalmaz ugyan opiátokat, de ez a mennyiség nem okoz semmilyen bódultsági hatást, ennek ellenére kimutatható az ember vizeletéből vagy véréből. Tehát nem lehet eldönteni, hogy valaki kábítószert használt néhány napja, de már lecsökkent a vérében az anyag koncentrációja, vagy az előbb majszolt el egy pozsonyi kiflit, és ezt mutatja ki a drogteszt. Mindenesetre valóban vannak országok, például Malajzia, ahol valóban börtön jár azért, ha a véredből kimutathatók az opiátok akár a legkisebb mennyiségben is. Sportolók doppingtesztjén is hivatalból ellenőrzik a kábítószerfogyasztásra utaló nyomokat, és itt is kijelez a műszer a pozsonyi kifli vagy a mákos guba után is.

Magyarországon tehát természetesen nem tilos a mákos ételek fogyasztása, termesztése sem, de termesztése bizonyos fajtáknak és bizonyos mennyiség fölött engedélyhez kötött.

A mák marad tehát nem elsősorban kábítószer alapanyag, hanem nagyon egészséges étel. Világbajnoknak mondható különösen magas kalcium tartalma miatt, valamint éppen a kalcium beépülését segítő foszfor és vas tartalma miatt. A nyomelemek közül a cinket tartalmaz nagyobb mennyiségben, ami a növekedést szabályzó enzimek egyik kofaktora.