Mi az a tofu?

Egy ideje már a Pokerfood étlapján is szerepel olyan étel, melynek egyik összetevője a tofu. Lehet, hogy sokan ettek már tofut, sőt az is lehet, hogy nagyjából tudják, hogy mi az, ennek ellenére érdemes megismerni a készítésének a pontos folyamatát.

A tofu kínából származik, és a szó jelentése szójasajt, vagy szójatúró. Hasonlóan készül, mint a tehéntejből készült túró és sajt, csak éppen ez szójatejből. A leglényegesebb különbség viszont talán nem az, hogy az alapanyag más, hanem az, hogy a szójatejet nem erjesztik, mint a túró készítésekor a tehéntejet, hanem kémiai úton csapatják ki a szójatejben lévő fehérjéket. Ez a kémiai anyag általában kalcium-szulfát, de szoktak használni citromlevet és tengervizet is. A kalcium-szulfát egy ártalmatlan vegyület, sokszor a kenyérhez is adagolják, hogy magasabb legyen a kalcium tartalma. 

Miután a szójatejből kicsapatták a fehérjéket, a visszamaradt túrószerű anyagból kipréselik a vizet, és már kész is a tofu. A nedvességtartalomtól függően lesz lágy, vagy kemény a tofu, ez persze befolyásolja az eltarthatóságát is. Maga a tofu nem nagy élmény gasztronómiai szempontból, mivel nincs szinte semmi íze, viszont jól ízesíthető fűszerekkel és egyéb szószokkal, ezért univerzálisan felhasználható alapanyag, és fontos fehérjeforrás főleg a vegetáriánusok számára. 

Maga a szójatej a szójabab áztatásával, pépesítésével, és forralásával jön létre. Ez azért fontos, mert a forralás során lebomlanak azok az emésztést gátló enzimek, melyek egyébként megtalálhatók a nyers szójában.