Nálunk is egyre elterjedtebbek a szabadtűzön sült húsételek. Nem csak az íze izgalmasabb az így elkészített ételnek, de a sütés élménye, a kerti összejövetel hangulata is része a grillezős varázslatnak. Valami ősi érzés van jelen a kerti vagy vízparti sütögetések alkalmával, függetlenül attól, hogy a világ mely részén művelik ezt a gasztrokultuszt. Igen ám, de fontos tisztán látni az egyes grillezési eljárások közötti különbséget! Egyáltalán lehet-e mindet grillezésnek nevezni?
A barbeque, vagy rövidítve BBQ valójában nem nevezhető grillezési eljárásnak. A leglényegesebb jellemzője a BBQ-nak az, hogy zárt térben, viszonylag alacsony hőmérsékleten, és hosszú idő - több óra - alatt készül el a hús az erre a célra készült BBQ füstölőben. Ezzel szemben a grillezés magas hőmérsékleten, nyitott térben, viszonylag rövid idő alatt zajlik. A BBQ alkalmas nagyobb darab húsok elkészítésére is, míg grillezni lehetetlen nagyobb darabokat, hiszen a belseje nyers maradna, míg a külseje megégne. Tehát a grillező nem ugyanaz, mint a BBQ, ez utóbbit leginkább balkáni túrákon láthattuk mostanáig, ahol egész birkákat is sütöttek ezzel a módszerrel időtlen idők óta. Nálunk inkább csak a füstöléses része a folyamatnak volt elterjedt. A BBQ igazi otthona Texas, de külön gasztrotérképe van a különböző BBQ irányzatoknak Amerikán belül is.
Tekintse meg étlapunkat, és válasszon egy kiadós ebédet magának akár már holnapra! >>>