Miért éppen sztroganoff?

A sztroganoff az egyik legízletesebb orosz eredetű étel. A csíkokra vágott húst elősütik, majd mustáros, tejfölös mártásban összefőzik a dinsztelt hagymával és gombával. Készíthető bármilyen húsból, a vegák használhatnak tofut, de a pirított gombás verziót is sztroganoffnak hívják. Az eredeti recept egy orosz szakácskönyvben jelent meg 1871-ben, abban még nem volt gomba, húsnak bélszínt használtak, később uborkával variálták a mártást, végül a gomba maradt a sztroganoff kihagyhatatlan eleme. Nevezik úgy is, hogy bélszín Sztroganoff-módra, hívják úgy is, hogy Sztroganoff bélszín, és úgy is, hogy bélszín sztroganoff... Most légy okos!!! 

Alekszandr Grigorjevics Sztroganov gróf (1795-1891) valós személy volt, Odesszában élt, az ő nevéhez, pontosabban a francia szakácsához fűződik a sztroganoff megalkotása. Lehet, hogy nem is ősi orosz ételről van szó, hanem valami francia hatás van az egészben? Még a sztroganoff végén a dupla f is a francia írásmódból származik. Mindegy is, honnan ered, a lényeg, hogy egy nehezen megúnható ételről van szó.

Tekintse meg étlapunkat, és válasszon egy izgalmas ebédet magának akár már holnapra! >>>