Miért éppen Waldorf saláta?

A Waldorf saláta végre egy olyan étel, amelynek eredete nem vész a múlt homályába: mert napra pontosan tudjuk a születésének idejét és alkotójának a nevét…

Oscar Tschirky a New York-i Waldorf Astoria hotel svájci származású főpincére 1896. március 14-én szolgálta fel először ezt az ételt egy jótékonysági bálon. A mai napig őt tekintjük a Waldorf saláta szülőatyjának, a recept meg is jelent az általa kiadott szakácskönyvben, aminek a címe The Cook Book by "Oscar of the Waldorf".

Talán furcsa, hogy egy főpincér, aki soha nem dolgozott séfként, ételrecepteket jegyez, de tudni kell, hogy akkoriban a nevesebb éttermek főpincérei teljes felelősséget vállaltak az ételekért, amiket a vendégek asztalára tettek, gyakran ők fejeztek be az asztalnál bizonyos főzési folyamatokat, mint pl. a flambírozás vagy egy saláta összekeverése.

Maga a saláta eredetileg almából, zellerből és majonézből állt, de idővel kiegészült diódarabokkal, esetleg szőlővel, citromlével vagy narancsdarabokkal. Elsősorban előételként tálalják vagy könnyű főételként.

Tekintse meg étlapunkat, és válasszon egy egészséges ebédet magának akár már holnapra! >>>