Miért éppen Waldorf saláta?

A Waldorf saláta végre egy olyan étel, amelynek eredete nem vész a múlt homályába: mert napra pontosan tudjuk a születésének idejét és alkotójának a nevét…

Oscar Tschirky a New York-i Waldorf Astoria hotel svájci származású főpincére 1896. március 14-én szolgálta fel először ezt az ételt egy jótékonysági bálon. A mai napig őt tekintjük a Waldorf saláta szülőatyjának, a recept meg is jelent az általa kiadott szakácskönyvben, aminek a címe The Cook Book by "Oscar of the Waldorf".

Talán furcsa, hogy egy főpincér, aki soha nem dolgozott séfként, ételrecepteket jegyez, de tudni kell, hogy akkoriban a nevesebb éttermek főpincérei teljes felelősséget vállaltak az ételekért, amiket a vendégek asztalára tettek, gyakran ők fejeztek be az asztalnál bizonyos főzési folyamatokat, mint pl. a flambírozás vagy egy saláta összekeverése.

Maga a saláta eredetileg almából, zellerből és majonézből állt, de idővel kiegészült diódarabokkal, esetleg szőlővel, citromlével vagy narancsdarabokkal. Elsősorban előételként tálalják vagy könnyű főételként.