Mindenki tejérzékeny?

A tej a pásztorkodó társadalmak alapvető élelmiszere volt ki tudja mióta. Indiában a tehén és a teje is szent. A XX. századi orvostudomány egyik magától értetődő alapvetése volt, hogy a tej egészséges, mert sok kalcium van benne. Mára feje tetejére állt minden. Egyre több emberről mutatható ki, hogy tejérzékeny, és a többieknek sem biztos, hogy jót tesz a tej fogyasztása.

A tejérzékenység két formája a legismertebb. Egyik esetben a laktóz nevű tejcukrot nem tudja emészteni a szervezet, a másik esetben maga a tejfehérje okoz allergiát. A tejcukor bontását a laktáz nevű enzim végzi, ez nagyon sok ember szervezetéből eltűnik a csecsemőkor után, nekik a tej puffadást, hasmenést okoz. A boltban kapható laktózmentes tejet ők is ihatják, noha az sem laktózmentes, pusztán hozzákeverik gyárilag a laktázt, ezért nem okoz problémát. Az erjesztett tejtermékekben (joghurt, kefír, túró, tejföl, sajt) már csak minimális tejcukor található, mert az erjesztő baktériumok és gombák lebontják a tejcukrot, és tejsavvá alakítják.

 

Akik a tejben található fehérjékre (és nem a tejcukorra) allergiásak, azok rosszabb helyzetben vannak, ők nem fogyaszthatnak semmilyen tejszármazékot, mert a fehérjék az ételkészítési eljárások során megmaradnak, tehát a laktózmentes tej sem megoldás. Az allergiás tünetek nagyon változatosak lehetnek, érinthetik a bőrt pl. kiütések formájában, a tüdőt pl. asztma formájában, és a beleket sőt az egész emésztőrendszert is. Jó hír viszont, hogy az allergia el is tud múlni, a laktózérzékenység viszont nem.

 

Akik nem laktózérzékenyek vagy tejallergiások, látszólag bátran fogyaszthatnak tejet, viszont egyre több orvos javasolja a tej mellőzését. A régi szlogen, hogy a tej a legjobb kalciumforrás már érvényét vesztette, ugyanis a tejfehérje bontásához is kell kalcium, és erre el is megy a tejben található összes kalcium. A legoptimálisabb kalciumforrások az olajos magvak, de a narancslé is legalább annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej. A csontoknak ráadásul sok más összetevőre, pl. vasra és egyéb nyomelemekre és vitaminokra is szükségük van ahhoz, hogy elkerüljük a csontritkulást. A tej előállítása során is belekerül a tejbe egy sor olyan anyag, amire végképp nincs szükségünk, ilyen pl. a tehenekbe adagolt antibiotikum, amit  a tartásuk során szinte folyamatosan kapnak. A tej ráadásul növekedési hormonokat is tartalmaz, ami bizony a rákos daganatok fejlődését stimulálja. 

A tej legjobb alternatívái a növényi tejek, ezek ára viszont sajnos elég magas, de otthon is előállíthatók. 

A Pokerfood étlapján találhatók tejmentes menük - a fentiek alapján úgy tűnik - nem csak tejérzékenyeknek.