Mitől bio az ebéd?

A bio élelmiszerek divatja töretlenül terjed, lássuk, mi van ennek a hátterében? Mitől lesz egy élelmiszer bio, és megéri-e megvenni a drágább bio terméket?

Bio alatt azt a terméket értjük, amit környezetbarát módon, mérgek, műtrágyák felhasználása nélkül állítanak elő. Bizonyos növényvédőszerekről egyértelműen kiderült, hogy betegségeket okoznak. Sokszor ez már csak azután derül ki, hogy forgalomba került az adott szer, és tonnaszám jutott a környezetbe, és sok ember egészségét tette tönkre. Évezredeken keresztül e nélkül működött a mezőgazdaság, és manapság is számtalan biogazda termel vegyszerek nélkül, tehát értelmetlen arra hivatkozni, hogy másképp nem lehet.

A bio élelmiszerek vásárlásával tehát védjük saját egészségünket, védjük a földi ökoszisztéma egészségét, és nem utolsó sorban a bio zöldségeknek, gyümölcsöknek jobb az ízük, hiszen nem "felfújt", műtrágyával és egyéb trükkökkel megnövelt méretű, de belül íztelen alapanyagokról van szó, hanem olyan gazdag ízeket produkáló paprikáról, paradicsomról, amilyet utoljára csak a nagyszüleink vagy inkább dédszüleink kertjében találtunk. A legmenőbb éttermek is azért részesítik előnyben a tanyasi, bio alapanyagforrásokat, mert finomabb ebéd főzhető azokból, és a vendégnek is jó érzés tudni, hogy ha egy apró lépést is, de tett az egészsége érdekében.

Biztos, hogy bio?

A bio minősítést azok a termékek nyerhetik el, amelyek megfelelnek az államilag előírt szigorú termelési szabályoknak. Ennek betartását folyamatosan vizsgálja egy hivatalos szerv, és megvonják a minősítést attól, aki megszegi a játékszabályokat. Nyílván nincs az a szabály, amit nem lehet kijátszani, de a bio termékek túlnyomó többsége valóban az, ami, nem szabad tehát örökös morgolódóként azzal elintézni ezt a kérdést, hogy úgysem tudom, mi van abban a répában, biztos csalás az egész.

 

Drága hóbort?

Természetesen mindenki találkozott már méregdrága biobolti termékekkel, és könnyen lehet, hogy ettől az a képzet alakult ki benne, hogy a bio az a luxusfeleségek őrült passziója. Lehet, hogy valóban vannak túlárazott bio termékek, viszont létezik az a világ is, ami a szerény, de képzett, becsületes, szorgalmas biogazdákról szól. Őket és vásárlóink egészségét  szeretnénk mi is támogatni azzal, hogy egyre nagyobb arányban használunk bio alapanyagot ételeink elkészítésekor. Arra még nincs lehetőségünk - részben a beszerezhetőség, részben a valóban magasabb ár miatt -, hogy kizárólag organikus forrásból származó alapanyagokkal dolgozzunk, de úgy gondoljuk, minden lépés ebbe az irányba jelentőséggel bír. Ezért a jövőben minden esetben fel fogjuk tüntetni a kiszállított ételeink dobozán, ha bio alapanyagot is tartalmaz.