Mitől "magyaros" egy étel?

Mi magyarok híresen megosztott nép vagyunk. Ez a jó szokásunk megmutatkozik a magyaros ételekhez való viszonyunkban is. Van, akinek könnybe lábad a szeme, ha ilyen szavakat hall, mint gulyás, pörkölt, paprikás, halászlé, székelykáposzta, derelye, rakott krumpli, hurka-kolbász. Mások pedig fanyalogva fordulnak el az elmaradottság eme szimbólumaitól, és összeegyeztethetetlennek tartják a 21. századdal a puszták pásztorainak étrendjét.  
Kétségtelen, hogy a 21. század nem csak a pásztoréletmódot, de a hozzá tartozó ételeket is kezdi elsöpörni. Ez nem csak nemzeti érzület kérdése, de szempont az egészséges életmód is, és bizony a divat is közrejátszik. Merthogy divat a nemzetközi konyha. Ha belépünk egy trendi étterembe akármelyik magyar nagyvárosban, azt tapasztaljuk, hogy az vagy arab, vagy izraeli, vagy thái, de lagalábbis fúziós, vagyis ezeket vegyíti. A kínai, az indiai vagy az olasz már annyira nem nagy szám. Ez persze azzal jár, hogy az étlapot elolvasva csupa ismeretlen ételnévvel találkozunk, és a pincér/kiszolgáló segítsége nélkül már nem is tudjuk értelmezni a fogásokat. Aztán végül rábökünk valamire, ami vagy bejön vagy nem. Ingoványos terep. Bezzeg a paprikás krumpli nem okoz meglepetéseket!  
Ugyanakkor kénytelenek vagyunk elismerni, hogy a magyar konyha, legalábbis abban a formájában, ahogy mi megörököltük, nem a legegészségesebb vonalat viszi. Egy jó szardíniai olivaolajas, paradicsomos, halas ételhez képest a mi körömpörköltünk nehéz, zsíros, rostszegény, és talán az ízvilága sem elég fantáziadús: paprika, bors, só, fokhagyma - ezeken nehezen lép túl a magyar konyha, legalábbis a kommersz változata. A szakértők szerint a középkorban még sokkal változatosabb volt a magyar konyha. Ezt talán az erdélyi őrizte meg leginkább, ahol sokkal többféle helyi fűszert és alapanyagot használnak, és nem az egytálételek dominálnak. Hiába, a gasztronómiának sem használnak a nélkülözés, hányattatás évszázadai. A kifinomult ízlés fejlődéséhez jólét és béke kell.  
Ennek ellenére ne érezzük rosszul magunkat, ha olykor megkívánunk egy hagyományos, jól elkészített paprikás krumplit, hortobágyi rakott tésztát, makói haltepertőt, székelykáposztát! Bátran rendeljük meg, vagy főzzük meg, és fogyasszuk örömmel! Ugyanakkor érdemes bővíteni a gasztronómiai horizontunkat, és vagy új felfogású ételeket integrálni a magyar konyhába, vagy izgalmas elfelejtett ősi recepteket újraéleszteni. 
 

Tekintse meg étlapunkat, és válasszon egy finom ebédet magának akár már holnapra! >>>