Őszintén a köretekről

Időnként úgy tűnik, kimentek a divatból a köretek, és ha egy étterem az étlapján külön cím alatt hozza, hogy párolt rizs, tört krumpli, petrezselymes burgonya, nokedli, és ennyi, az már szánalmas. Valljuk be, tényleg unalmas tud lenni, ha csak ezek közül válogathatunk, ráadásul valóban étrendünknek a nem túl egészséges részét képezik a szénhidrátban gazdag köretek. Bizonyos népek konyhájában nem is ismerik a főétel és a köret fogalmát, Indiában egyszerűen a tányérodra pakolnak 6-7 féle ételt, és döntsd el te, melyiket tekinted főételnek és melyiket köretnek.

Bonyolítja a képet, hogy egyszer azt halljuk, hogy nem szabad egyszerre enni a szénhidrátot a fehérjével, tehát teljesen mindegy, mire cseréled a pörkölt mellett a krumplit, ha szénhidrát, az rossz. Máskor meg azt halljuk, hogy fontos a teljes értékű étrend, hogy egyen az ember fehérjét, rostot, szénhidrátot, zsírt a megfelelő arányban. Most légy okos!

Az biztos, hogy érdemes változatossá tenni a köreteink palettáját, ha már egyszer maradunk a klasszikus, európai leves plusz főétel plusz köret konstrukciónál. Nézzünk néhány köretet, aminek az elkészítése nem ördöngösség, de gazdagítják étrendünket, esetleg még hasznos vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, és esetleg finomak is. A Pokerfood étlapján ha körülnézel, láthatod, hogy a klasszikus köretek mellett feltűnnek a korszerű vagy egzotikus köretek is, próbáld ki őket mielőbb!

Barnarizs

A barnarizs is rizs, csak nem koptatják le róla a barna belső héját, amiben sok vitamin és rost van. A főzése bonyolultabb, mint a fehér rizs esetén, tovább kell főzni, előtte be kell áztatni, viszont az eredmény ízletesebb és egészségesebb.

Gnocchi

Magyarul nudli. Burgonyás alapú tésztából készítik, tehát nem tekinthető a klasszikusoktól nagyon eltérő köretnek, viszont nagyon finom.

Párolt zöldség

A párolt vagy akár a grillezett zöldség divatos köret, rostokban, vitaminokban gazdag, szénhidrátban szegény, ízletes, viszont alacsony energiatartalma miatt inkább fogyókúrázóknak ajánlott mint súlyemelőknek.

Kuszkusz

Úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Az egyik legfinomabb az egészséges köretek közül, ráadásul 5 perc alatt elkészül! Nagyon tápláló, hamar eltelít, és segíti az emésztést. Sok szelént tartalmaz, ami közérzetjavító hatású. Rostban gazdag, jót tesz a szívnek, emellett antioxidánsokban is bővelkedik.

Bulgur

A bulgur szárított búzaszemekből áll, állítólag már 8000 éve is fogyasztották. Vitaminokban, különösen B-vitaminban, rostokban, ásványi anyagokban nagyon gazdag. Lassan felszívódó szénhidrát, ráadásul jó hatással van az idegrendszerre is!

Teljes kiőrlésű tészta

Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagabb, szénhidrátban szegényebb, mint a fehérlisztből készült tészta. Íze nem sokban különbözik, de van némi eltérés.

Gersli, vagyis árpagyöngy

Az árpa főleg az északi, hideg tájak gabonája. Rengeteg nyomelem található benne és rost. A rizshez és a többi gabonához hasonlóan készíthető el, viszont hosszabb főzési időt igényel. Tápláló étel, a töltöttkáposzta, a sólet állandó alapanyaga, de köretek és édességek is készülhetnek belőle.