Retró ételek

Hogyan lehet retró egy étel? Azt értjük, hogy divat a retró bútor, a retró napszemüveg és bőrdzseki, a retró autó és a retró hifitorony, de már az étel is?

 

 

Ambivalens érzelmeket táplálunk a saját múltunk, vagy éppen a szüleink múltja iránt. Egyszerre érzünk nosztalgiát, és egyszerre szégyelljük azt vélt esetlensége, bénasága miatt. Sőt az is lehet, hogy nem volt olyan esetlen, csak más. A hetvenes, nyolcvanas évek cuccai sok szempontból jobbak voltak, mint a maiak: igaz, hogy nem volt bennük annyi elektronika, de ötletesek voltak, és tartósabb anyagból készültek, mert nem eldobásra szánták őket. Így volt ez az ételekkel is. Biztosan sok olyan ételt készítettek abban az időben, ami nem volt túl trendi, esetlen volt a csomagolás, viszont az is lehet, hogy kevesebbet trükköztek az elkészítésénél, mint manapság, és kevesebb guar gumi volt bennük. Persze nem lehet általánosságban beszélni a hetvenes, nyolcvanas évek ételeiről. A legtöbb nosztalgia biztosan a retró bolti édességekhez tapad, mégiscsak ezeket kapták gyerekként jutalomfalatként a mai negyvenesek. Dunakavics, négercsók, sportszelet. Ezek még a rendszerváltást is túlélték, ami nem semmi! No meg az üdítők: meggymárka, traubisoda, ági van?

Egészen más a helyzet a menzakajával. Retró étel a lebbencsleves, a krumplistészta, a tojásleves, a meggymártás főtt hússal. Ezeket senki se szerette, de nem az ételért, hanem talán a menza sugárzott olyan hangulatot, ami miatt mindenki lesajnálta ezeket az ételeket, pedig nem is a szocializmus termelte ki ezeket, hanem már időtlen idők óta főzték falun és városon egyaránt. Biztosan kevésbé neveznénk retrónak azt a kelkáposzta főzeléket bundáskenyérrel, amit a nagymamánk tett elénk az asztalra! 

Nem szabad elfeledkezni az alig feldolgozott élelmiszerekről sem! Érdekes, hogy már kevésbé nevezzük retrónak a hetvenes évek tejfölét, tejét, ami még nem tartalmazott antibiotikumot, a zöldpaprikát, ami nem volt felfújva, a paradicsomot, ami nem volt vízízű. Manapság nagyon oda kell figyelni, ha el akarjuk kerülni a szemnek tetszetős, de ízre silány alapanyagokat.

Szóval, divat a retró - az ételek terén is. És előbb-utóbb egy gasztro-zseni retró éttermet nyit, ahol még senki által sem sejthető módon vegyíti majd a hetvenes évek menzahangulatát a Michelin-csillag várományos éttermek kifinomultságával.