Ha jártál mostanában valamilyen trendi étteremben, akkor döbbenten tapasztalhattad, hogy a kínálatban a szendvics vált a menü alapjává. Nem mintha nem szeretnénk a ropogós bagetteket, a gazdagon töltött ciabattákat vagy a gourmet burgereket némi salátával, de azért mégis: hová tűnt a klasszikus magyar gasztronómia szentháromsága: a leves, főzelék, feltét triója?
A szendvics-forradalom árnyoldalai
Az utóbbi években a szendvicsek forradalma átvette az uralmat a gyorséttermektől a bisztrókig. Gyakran úgy érezhetjük, hogy a "főételek" fogalma szinte teljesen eltűnt, és helyette mindenütt szendvics-alapú kínálattal találkozunk. Végül is a pizza is egy szendvics, és a hamburger is egy szendvics. Az éttermek kreatív szendvicsei ugyan izgalmasak és változatosak lehetnek, de miért kell, hogy ezek kiszorítsák a tartalmasabb, hagyományos ételeket?
Mi történt a leves-főzelék-feltét trióval?
Gyerekkorunk menzáin még természetes volt, hogy az ebéd egy gőzölgő levessel kezdődött, amit főzelék követett egy kiadós feltéttel. Ezek az ételek nemcsak laktatóak és táplálóak, hanem kulturális gyökereinket is hordozzák. Ma azonban sok étterem kínálatából teljesen hiányoznak ezek a fogások, helyettük saláták, paninik és wrapek dominálnak.
Egyensúlyra lenne szükség
Nem arról van szó, hogy a szendvicseknek ne lenne helyük az étlapon. De miért ne lehetne egyensúlyt teremteni? Egy jó zöldségleves gazdagon, egy ízletes babfőzelék fasírttal, vagy egy klasszikus rakott krumpli éppolyan népszerű lehetne, mint bármelyik trendi szendvics ismeretlen nevű belevalókkal. Az éttermeknek érdemes lenne újra felfedezniük a hagyományos fogásokat, és még csak modern köntösben sem kellene tálalni őket, hogy versenyképesek maradjanak.
Vissza a gyökerekhez
Legtöbbünk számára az etalon a nagymamánk főztje. A hazai gasztronómia bővelkedik olyan ételekben, amelyek egyszerre hagyományosak és egészségesek. Ne feledjük el, hogy egy étel nem csak attól egészséges, mert sok vitamint, rostot és tápanyagot tartalmaz, de lédúsnak is kell lennie azért, hogy könnyen emészthető legyen. A levesek és főzelékek ideálisak ezen a téren, viszont egy szendvics akkor sem optimális ebből a szempontból, ha iszunk mellé valamilyen italt.
Mi, vendégek is tehetünk azért, hogy ezeket a fogásokat újra népszerűvé tegyük: válasszunk olyan éttermeket, amelyek kínálnak leveseket, főzelékeket és feltéteket, és bátorítsuk a vendéglátókat is arra, hogy ezeket az ételeket tartsák étlapon.
A Pokerfood étlapja tartalmaz minden nap főzeléket és leveseket is! Rendeljen tőlünk egy klasszikus ebédet már akár holnapra!