A Tüskevár ételei

Az egyik legnépszerűbb magyar regény, a Tüskevár nem csak a tökéletes, klasszikus nyári vakáció ősképe, lapjain nem csak a vad és kalandokkal teli berek elevenedik meg, de a Tutajos és Matula által főzött ételek íze is örökre beivódott az olvasó gusztusába, mintha csak mi magunk is ott falatoztunk volna velük.

 

 

Persze Náncsi néni is jól főzött. Jól esett vasárnaponként kijönni a dzsungelből, lerakni a sáros gumicsizmát, megmosakodni, begyalogolni a faluba, és helyet foglalni a falusi ház fehérabroszos asztalánál. Ott aztán félig beszélgetve, félig hallgatva végigenni a békebeli magyar konyha színejavát az aranyló, cérnametéltes tyúklevessel kezdve, merthogy "Milyen ebéd az, ahol nincs leves?" - kérdezné Náncsi néni, aztán folytatva a rántott csirkével, meg valami tepsissel, amibe lehet mártogatni. Végül a fánk. Persze Náncsi néni konyhájához tartozott az aludt tej is, amit csodaszerként használtak gyomorrontás esetén. Persze a gyomorrontás nem a falusi koszttól lett, hanem a szivarozástól és pálinkázástól, amit Tutajosnak tilos volt kipróbálni, és ezért kötelező. Az igazi jó ételek mégiscsak a berekben készültek, persze halból: compó, vadponty, rák. De a halételek királyát a Téli berekben sikerült megfőzni, pontosabban megsütni: a csukát. Olvasd végig ezzel a szemmel is a Tüskevárt, és akkor rájössz, hogy a nagy gasztrotitok nem feltétlenül az ételreceptekben rejlik, hanem abban, hogy minden ebédhez hozzátapadt a kaland, hiszen 14 éves vagy, vidéken töltesz heteket a szülőktől távol, szűkszavú, kalandos múltú emberek társaságában, hiszen a halat ki kellett fogni, hogy bizonytalan, hogy lesz-e kapás, hogy a tűzhöz a fát össze kellett vadászni a berekből. Bizony, ezek a képzetek fontos részei azoknak az ízeknek, amik a Tüskevárhoz kötődnek az olvasóban, és ha tüskevári ízekre vágyik az ember, akkor hiába süti meg a csukát otthon az indukciós tűzhelyen, nem lesz olyan, mint a berekben, a füstös kunyhó előtt….