Étkezési szokások Vízkeresztkor

Vízkeresztkor arra emlékezünk, mikor a három királyok vagy a három mágus hódolatát teszi a kis Jézus előtt. Másik szempontból Jézus megkeresztelésének a napja, az ünnep harmadik rétege pedig a kánai menyegzőn történt csodára való emlékezés, mikor Jézus borrá változtatta a vizet. Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör vége, ilyenkor bontjuk a karácsonyfát, a farsang kezdete, ami hagyományosan a disznóvágások, lakodalmak, mulatságok ideje. Ennek praktikus okai is voltak, hiszen ilyenkor a nagy hidegben nem romlott meg a sok húsétel. Vízkereszt és a farsang a kocsonyakészítés ideje.

Spanyol nyelvterületen a Vízkereszt nagyobb ünnep a karácsonynál, a gyerekek ilyenkor kapnak ajándékot, amit a három királyok hoznak és nem a mikulás. A spanyol ünnepi asztal dísze a rosca de reyes, egy korona alakú kalács, amit aszalt gyümölcsökkel díszítettek. A belsejébe sokszor kisded alakú szobrocskát rejtettek emlékezve arra, hogy a kis Jézusnak menekülnie kellett Betlehemből a király Heródes által elrendelt csecsemőgyilkosságok elől. A szobrocska megtalálása a kalács elfogyasztásakor nagy szerencsének számít, megtalálója különleges kiváltságokat és tisztségeket kapott.

Érdekes tény, hogy a kánai menyegzőn történt víz átváltoztatás csodája nagyon emlékeztet arra az ünnepre, amit még a keresztény idők előtt tartottak a régi görögök éppen ezen a napon, hiszen január 6-a Dionüszosz, a boristen születésnapja volt, és azt tartották, hogy ilyenkor borrá változik a források vize.

Mi boros, mazsolás almalevessel kedveskedünk megrendelőinknek a boros ünnepek alkalmából. Megrendelhető január 9-re a szokásos megrendelőlapon. www.pokerfood.hu/rendeles