Kalória helyett perceket!

A legtöbb ember számára az élelmiszereken feltüntetett kalóriaértékek teljesen semmitmondóak. Mit lehet tenni azért, hogy a népek ne tömjék tele magukat felesleges energiával, amit nem is dolgoznak le, és a vége úgyis az elhízás?

Egy texasi egyetem által végzett kutatás keretében egy étteremben háromféle étlapot adtak a tesztalanyok kezébe. Az egyiken fel volt tüntetve a választható ételek energiatartalma, a másikon nem az energiatartalom volt feltüntetve, hanem az, hogy mennyi sportolással dolgozható le a bejuttatott energia, a harmadik fajta étlapon nem volt feltüntetve sem egyik, sem másik adat. A teszt eredménye az lett, hogy az első és a harmadik étlapból rendelők nagyjából egyforma kalóriaértékkel rendelkező ételeket rendeltek, míg a második étlapból rendelők átlagosan 100 kalóriával kevesebb energiatartalmú ételeket rendeltek, mivel látták, hogy mennyi sportolásra lenne szükség ahhoz, hogy ne okozzon felesleges túlsúlyt a bevitt táplálék. Mellesleg az is kiderült a felmérésből, hogy az emberek nem rendelkeznek viszonyítási alappal a kalóriaértékeket tekintve, vagyis nem mondanak nekik semmit, hiába kötelező feltüntetni a boltban kapható előre csomagolt élelmiszerek csomagolásán. A kísérlet apropóját az adta, hogy Amerikában törvény fogja előírni, hogy az éttermi étlapokon is fel kell tüntetni a fogás energiatartalmát, de látjuk, nem mindegy, hogy milyen formában tesszük ezt. Egy szám nem olyan sokkoló, mint azt olvasni, hogy egy pizza elég energiát tartalmaz ahhoz, hogy lefussunk vele egy maratont.