Miért érdemes cukkinit fogyasztani?

A cukkini Közép-Amerikából származik, de mára már az egész világon elterjedt. Rokona az uborkának, a dinnyeféléknek és a töknek. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúra során is bátran fogyasztható, ám nem ez az egyetlen érv, amiért érdemes menün tartani!!

 

1. A cukkini 95%-a víz, amelynek köszönhetően kiváló hidratáló. Sok B6-, C- és K-vitamin, valamint folát van benne. Ásványi anyagok tekintetében jelentős mennyiségű mangánt és káliumot is tartalmaz.

 

2. A cukkiniben található fitonutriensek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak. Nulla zsírtartalma és magas tápanyagtartalma tökéletes alapanyaggá teszi.

 

3. Élelmirost- és víztartalma támogatja az emésztést, csökkenti a székrekedést és a puffadást.

 

4. Antioxidáns és gyulladásgátló hatása lelassítja az öregedési folyamatot. A testben az évek során gyulladások alakulnak ki, és káros anyagok szabadulnak fel. A fitonutriensek visszaszorítják a gyulladást, és segítenek kiüríteni a káros anyagokat.

 

5. A cukkini csökkenti a vércukorszintet. Rengeteg élelmi rost van benne, amely növeli a telítettség érzését, ezáltal csökken a szénhidrátbevitel.

 

6. Javítja a vérkeringést. Ez annak köszönhető, hogy sok rostot és káliumot, illetve kevés nátriumot tartalmaz. Az alacsony nátriumszint és a magas káliumszint segít normalizálni a vérnyomást.

 

7. Lutein- és zeaxantintartalma miatt erősíti a szemet. Ezek a vegyületek csökkentik az öregedésből eredő szemproblémákat.

 

8. Energiát ad. A benne található B-vitaminok támogatják a szénhidrátok és a fehérjék energiává alakulását. Továbbá javítja a hangulatot és csökkenti a fáradtságot.

 

9. Támogatja a fogyókúrát. Kevés kalória, valamint sok víz és rost van benne. Emiatt tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és kevesebbet fogunk enni.

 

10. A cukkini héja sok C-vitamint és polifenolt tartalmaz. Ezek támogatják a mellékvese és a pajzsmirigy egészséges működését. Sőt, még az inzulinszintet is szabályozzák.

 

 

forrás:origo.hu