Mindent a koleszterinről

A koleszterin diéta minden évben az egyik legtöbbször guglizott kifejezés az interneten. Nem véletlenül, hiszen a szívbetegségek okozzák a legtöbb ember halálát a jóléti társadalmakban, és teljesen egyértelmű összefüggés van a vér koleszterinszintje, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések között. 

A koleszterin elsőszámú közellenséggé nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben, de kevesen tudják, hogy a koleszterin egy létfontosságú vegyület, nélkülözhetetlen építőanyaga a sejtfalnak, és sok más fontos élettani folyamatban vesz részt. A koleszterin nem csak a táplálékkal jut a szervezetünkbe, főleg a máj képes azt szintetizálni, de a máj a felesleges koleszterin újrahasznosításában is kulcsszerepet játszik. És éppen itt van a lényeg: nem az a gond, ha sok a koleszterin a szervezetünkben, hanem az, ha nincs egyensúlyban a koleszterin képződése a felhasználással. Ilyenkor a felesleges koleszterin beépülhet az érfalba, és érszűkületet okozhat, az pedig infarktushoz, stroke-hoz és más érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. 

Egy kis biokémia
A vér koleszterinszintjét vérvétellel szokták meghatározni, és általában nem csak az összkoleszterin-szintet szokták feltüntetni az illető vérképében, hanem az úgynevezett LDL- és HDL-koleszterin szintet is. A HDL a "jó" koleszterin, az LDL a "rossz". Valójában ugyanarról a molekuláról van szó, csak az első esetben olyan zsírcseppbe van csomagolva, ami a májba szállítja lebontásra, míg az LDL esetében a szállító zsírcsepp a sejtekbe való beépülést segíti. Ha ez az utóbbi érték magas, akkor a koleszterin molekula könnyebben beépül az érfalba, és ott felhalmozódhat. Mintha a csomagszállítónál megforduló ruhaszállítmányokat vizsgálnánk, és azt néznénk, hogy mi van a csomagra írva: vissza a gyárba, vagy vigyék XY címére. Ha sok csomag megy a felhasználóknak, akkor sejthetjük, hogy el lesznek halmozva ruhával, míg ha sok ruha megy a gyárba vissza, akkor sejthetjük, hogy a felhasználók szekrényei fellélegezhetnek. 

Vérkép adatok
Általában az összkoleszterin szintnek 5 millimol/liter alatt kell lenni, ebből a HDL-nek 1 fölött, az LDL-nek 3,4 alatt. A megfelelő koleszterinszintet azonban jelentősen befolyásolja az illető egészségi állapota és egyéni genetikai öröksége. A túlsúlyos, cukorbeteg, keveset mozgó, örökletesen szívbetegségekre hajlamos egyénnek alacsonyabb koleszterinszint optimális. De ezt elég, ha az orvosok tudják. Nézzük, mit tehetünk mi, egyszerű földi halandók a koleszterinszint optimalizálása érdekében!

Életmód és diéta
A megfelelő táplálkozás fontos, de ne várjunk csodát, a szervezetünkben megjelenő koleszterinnek csak kb. ötöde származik a táplálékból, a többit mi magunk szintetizáljuk. Természetesen azért ez a 20-25% sem kicsi hányad, ezért érdemes rá odafigyelni. Koleszterint csak az állati eredetű termékek tartalmaznak, legnagyobb mennyiségben a tojássárgájában, a velőben, a belsőségekben, a szárnyasok bőrében, a tejszínben és a tejfölben található meg. 

Általánosságban elmondható, hogy a koleszterinszint nem oka az érrendszeri megbetegedéseknek, csak jelzi, hogy valami nincs rendben az illető egészségével, és hosszútávon valamilyen gond várható. A cél nem a koleszterinszint csökkentése, hanem az infarktus és a többi komoly probléma elkerülése. Ezen belül valóban hatásos, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek segítik szabályozni a koleszterinszintet. 

  • Ilyenek az omega-3 zsírsavban gazdag ételek, például a hal. 
  • A rostok is segítenek megkötni a "rossz" koleszterint, ezért a rostban gazdag ételek is ajánlottak, például teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, zabpehely. 
  • Az antioxidánsok is jótékony szerepet játszanak, ezért a sötét gyümölcsök, sőt a mértékkel fogyasztott vörösbor is ajánlott.
  • A pektin tartalmú gyümölcsök szerepe sem elhanyagolható. 

A "Mit együnk?" mellett nagyon fontos kérdés a "Mit csináljunk?": 

  • A rendszeres testmozgás segíti a zsírégetést, így teszi helyre a vérben a koleszterinszintet.
  • Ajánlott a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás elhagyása.
  • A cukros, transz-zsírokban gazdag, mesterséges ételek kerülése is segítség az érfalak védelmében.

​​​​​​​