Mondj te is nemet a tartósítószerre!

Ebben a blogban szeretünk finom ételekről, gasztronómiai érdekességekről hírt adni, de sajnos néha fontos a táplálkozással járó veszélyekről is szót ejteni. Napjainkban az üzletekben kapható élelmiszerek többségében található tartósítószer. Mi ezeknek a hatása? Hogyan kerülhetjük el a veszélyeket?

A gyártók - érthető okokból - nem szeretnék, ha a termékeik megromlanának a polcokon, ezért a baktériumok, gombák elszaporodását erre alkalmas vegyi anyagokkal vagy egyéb eljárásokkal akadályozzák meg. Számos olyan tartósítási eljárás létezik, elsősorban a hőkezelés, vagy éppen a fagyasztás, ami nem igényli további tartósítószerek alkalmazását, ennek ellenére a gyártók biztosra mennek, hiszen pl. a hőkezelt gyümölcslé felbontatlanul hosszú ideig eláll, de azért, hogy felbontás után se romoljon meg, előfordul, hogy tesznek a termékbe erjedésgátlókat.

 

Ezek a legkeményebbek

A tartósítószerek között természetesen vannak keményebb és kevésbé kemény szerek. A szulfitokat aszalt gyümölcsök, bor, szirupok tartósítására használják. Allergiás reakciókat, asztmát, fejfájást, rosszabb esetben rákot okozhat. A brómozott olajokat gyümölcslevek tartósítására használják, károsítja a vesét és a pajzsmirigyet. A propilén glikolt és a karboximetilcellulózt általában a jégkrémekhez és fagylaltokhoz adják. A propilén glikol általában fagyáselleni és festékeltávolító anyag. Általában salátaöntetekben, kenhető sajtokban és a csokoládés tejben találhatók meg. Rákot okoz. A nátrium nitrátot a hús tartósítására használják. Nátrium nitrátot adnak ugyanis a legtöbb feldolgozott húshoz, például baconhöz, sonkához és kolbászhoz. Az olyan európai országok, mint Norvégia és Németország már betiltották a nátrium nitrát tartósítószerként való használatát, mert gyomorrákot okozhat. A malein hidrazidot általában a krumplihoz adják, hogy a zöldség ne kezdjen rügyezni. Köztudottan vegyi gátlószer, ami rák kialakulásához vezethet. A brómsavas só az egyik leggyakrabban használt tartósítószer, a fehérlisztben és kenyérben fordul elő. Hasmenést okozhat, valamint roncsolja a tápanyagokat. A citromsav olyan tápanyag, amely nagy mennyiségben található meg a legtöbb citrusos gyümölcsben. Viszont ha a citromsavat kénsav segítségével állítják elő, akkor elég káros vegyület, és allergiás reakciók kialakulásához vezethet. A benzoátot pácok, margarin, gyümölcspüré és gyümölcslé tartósítására használják. A benzoát is beindíthatja az allergiás reakciókat, illetve az agyat is károsíthatja.

 

Túl sok a kiskapu!

Az élelmiszerek csomagolásán kötelező feltüntetni, hogy milyen tartósítószert tartalmaznak, tehát az állami hatóságok ellenőrizni próbálják a tartósítószerek alkalmazását, de nagyon gyakran csak utólag derül ki egy legális anyagról, hogy káros, és ez már nem vigasztalja azokat, aki a betiltás előtt sokat fogyasztott belőle, és ezért megbetegedett. A távoli országokból érkező egzotikus élelmiszerek jelentik a legnagyobb kihívást, hiszen lehet, hogy az adott ázsiai vagy afrikai országban nem olyan szigorúak a szabályzók és a forgalmazó sem biztos hogy érdekelt a szigorú követelmények betartásában. Nem állhat egy komplett  laboratóriummal felszerelt ellenőr minden konzerv mellett, ezért forgalomba kerülhetnek káros élelmiszerek is.

 

Mondj te is nemet a tartósítószerre!

Mi a teendő? Keressük a kevésbé feldolgozott élelmiszereket! Azokat válasszuk, amik nem estek át nagy számú bonyolult  élelmiszeripari eljáráson a gyártás során. Vásároljunk a piacon alapanyagot, és abból magunknak készítsünk feldolgozott élelmiszert! A tartósított élelmiszerek közül válasszuk a hőkezelt vagy fagyasztott élelmiszereket. Itt a Pokerfood konyháján mi is arra törekszünk, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszer legyen az alapanyagaink között, tartósítószereket pedig egyáltalán nem teszünk az ételeinkbe! Az elkészített ételek frissességét hűtéssel hosszabítjuk meg.

 

Tekintse meg étlapunkat, és válasszon egy egészséges ebédet magának akár már holnapra! >>>